בשנים האחרונות השימוש בקנאביס רפואי הופך לנפוץ יותר ויותר, ומטופלים רבים מדווחים על שיפור משמעותי באיכות חייהם בעקבות השימוש בו. עם זאת, על מנת להבטיח תוצאות אופטימליות ולהימנע מתופעות לוואי לא רצויות, חשוב לדעת כיצד להתאים את זן הקנביס ואת המוצר הנכון לכל מטופל. תהליך ההתאמה עשוי להיות מורכב ולכלול מינונים שונים, דרכי צריכה שונות וזנים שונים עד לקבלת האפקט הרצוי על התסמינים הרפואיים שמהם סובל המטופל ולהתאזר בסבלנות עד מציאת 'הנוסחה' שעובדת באופן אופטימלי עבור כל מטופל ומטופל. במאמר זה ננסה להסביר כיצד בוחרים את מוצר הקנביס הרפואי המתאים על פי הזנים השונים עבור תסמינים רפואיים שונים.
בחירת מוצר הקנאביס הרפואי הנכון
קנאביס רפואי הפך לחלק משמעותי מטיפולים רפואיים במגוון רחב של תסמינים ומחלות, אך השימוש בו יכול להיות מגוון מאד בהתאם לתסמינים שמהם סובל המטופל, ההשפעה של החומר על גופו ונפשו, המינון לו הוא נדרש ואופן הצריכה. בנוסף, חשוב לזכור כי קנאביס רפואי אינו מוצר אחיד, והוא מגיע במגוון רחב של זנים אשר לכל אחד מהם השפעות שונות. מטופלים רבים מגלים כי בחירה לא נכונה עלולה להוביל לתופעות לוואי לא רצויות או לאי-השגת האפקט הרפואי הרצוי, אך לפני שמתייאשים – חשוב לזכור כי הדרך להתאמה לעיתים עשויה להיות ארוכה, וכי מגוון המוצרים הרחב נועד בדיוק בשביל לוודא התאמה מושלמת בדיוק עבורכם, כל מה שאתם צריכים זה להתאזר בסבלנות עד שתמצאו את הזן הנכון, המוצר הנכון והמינון הנכון שעובד בשבילכם. אך לפני שתבחרו את זן הקנביס, חשוב לברר קודם מי זכאי לקבל רישיון או מרשם לקנביס רפואי בישראל.
מי זכאי לרישיון או מרשם לקנאביס רפואי בישראל?
בישראל, השימוש בקנאביס רפואי מותר אך ורק למי שמחזיק ברישיון מיוחד ממשרד הבריאות, וזאת בהתאם לנהלים הקבועים בפקודת הסמים המסוכנים. קבלת רישיון מתבצעת דרך רופא מומחה אשר מאושר להנפיק מרשמים לקנאביס רפואי, בהתאם לקריטריונים מחמירים שנקבעו על ידי משרד הבריאות. בין ההתוויות המזכות בקנאביס רפואי ניתן למצוא מחלות כרוניות קשות כגון סרטן, טרשת נפוצה, אפילפסיה עמידה לטיפול, מחלות מעי דלקתיות (קרוהן וקוליטיס), תסמונות כאב כרוני קשות, פוסט-טראומה ועוד. התהליך לקבלת הרישיון כולל פנייה לרופא מומחה, הגשת מסמכים רפואיים, וקבלת אישור ממשרד הבריאות לאחר בחינת המקרה. חשוב לדעת כי השימוש בקנאביס רפואי מוסדר תחת פיקוח הדוק, ונדרש להקפיד על ההנחיות בנוגע למינונים, אופן הצריכה ואיכות המוצר שנרכש בבתי מרקחת מורשים.
מי יכול לסייע בתהליך הוצאת רשיון או מרשם לקנביס רפואי?
התהליך להפקת רישיון או מרשם עשוי להיות מורכב עבור נכים וחולים רבים אשר סובלים מכאבים עזים או מחרדות ופוסט טראומה, ורבים מהם מרגישים שמטרטרים אותם מרופא לרופא וכי זמן רב מדי חולף עד לקבלת האישור המיוחל, לכן מומלץ מאד להסתייע באתרים דוגמת בריא בישראל אשר מספקים את כל המידע הדרוש לכם כדי להקל על התהליך, וכמובן להתייעץ עם כל מי שכבר עבר תהליך דומה לקבלת טיפים ועיצות מועילות כיצד לייעל ולשפר את התהליך ולקבל רישיון או מרשם מהר יותר על מנת להתחיל לטפל בכאב או בסבל. כמו כן, חשוב לדעת ולהכיר את הזכויות שלכם, ובאלו מקרים תהיו זכאים להחזרי מס עבור שימוש במוצרי קנביס רפואי, ועוד.
זנים שונים של קנאביס רפואי – אינדיקה, סאטיבה והיבריד
הקנאביס רפואי מחולק למספר קטגוריות עיקריות: זני אינדיקה, זני סאטיבה וזנים היברידיים. זני אינדיקה מאופיינים בהשפעה מרגיעה והם מתאימים במיוחד לטיפול בכאבים כרוניים, נדודי שינה, חרדות ומתח נפשי. מנגד, זני סאטיבה נחשבים למעוררים יותר, והם עשויים להיות מועילים לטיפול בעייפות כרונית, דיכאון או הפרעות קשב וריכוז. בנוסף, קיימים זנים היברידיים המשלבים תכונות משני הסוגים ומציעים השפעה מאוזנת יותר. עם זאת, חשוב לדעת כי אין 'חליפה' אחת שמתאימה לכולם, וכי תהליך השימוש בקנביס רפואי כולל הרבה מאד 'ניסוי וטעייה' עד לקבלת הנוסחה המנצחת שמקילה על הסבל ללא תופעות לוואי.
התאמת הזן לתסמינים הרפואיים
לכל מחלה או תסמין יש צורך בהתאמה מדויקת של סוג הקנאביס, ריכוז הקנאבינואידים ושיטת הצריכה. למשל, חולים המתמודדים עם כאבים כרוניים עשויים להפיק תועלת מזני אינדיקה אשר מסייעים בהפחתת כאב ומקדמים שינה רגועה. לעומת זאת, מטופלים הסובלים מהפרעות חרדה או פוסט-טראומה עשויים להפיק תועלת רבה יותר מזנים בעלי ריכוז גבוה של CBD אשר ידוע בהשפעתו המאזנת והמפחיתה מתח. חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל על מנת להתאים את הזן הנכון לצרכים האישיים. כמו כן, יש לקחת בחשבון את שיטת הצריכה – בין אם מדובר בשמן, תפרחות לעישון או אידוי, קפסולות או מזון מועשר בקנאביס. כל שיטה משפיעה בצורה שונה על משך ועוצמת ההשפעה.
לסיכום
בחירת מוצר הקנאביס הנכון תהיה לעיתים קרובות תלויה בתהליך של ניסוי וטעייה עד לקבלת האפקט הרצוי על הסבל והכאב הנובעים מן המחלה הכרונית, הטראומה או הפציעה שמהם סובל המטופל. מעבר לבחירה בזן בהתאם לתסמינים, חשוב גם להתאים את שיטת הצריכה לאורח החיים ולמטרות הטיפוליות ולבחור בין תפרחות, שמן, אידוי או קפסולות שונות אשר לכל אחד מהן השפעה שונה בעוצמתה ובמשכה. חשוב להקפיד לרכוש מוצרי קנאביס רפואי מבתי מרקחת מורשים בלבד, ולהתייעץ עם רופא מומחה על מנת להגיע למינון ולזן המתאים ביותר. הגיעו מצויידים בסבלנות ונסו סוגים שונים, דרכים שונות ואביזרים שונים עד שתמצאו את מה שעובד לכם הכי טוב לצמצום למינימום האפשרי את תופעות הלוואי, אך מצד שני לקבל את האפקט האופטימלי לשיפור מצבכם הבריאותי והנפשי.