תת תזונה: הגדרה, תסמינים וטיפול

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
תוכן עניינים

תת תזונה היא מושג המתייחס להשגת מעט מדי או יותר מדי מחומרים מזינים מסוימים, והיא יכולה להוביל לבעיות בריאותיות חמורות, כולל צמיחה מעוכבת, בעיות עיניים, סוכרת ומחלות לב.

תת תזונה משפיעה על מיליארדי אנשים ברחבי העולם.

יש אוכלוסיות שיש בהן סיכון גבוה לפתח סוגים מסוימים של תת תזונה בהתאם לסביבתם, אורח חייהם ומשאביהם.

במאמר זה נדון בסוגים, בסימפטומים ובגורמים לתת תזונה ונספק מידע אודות מניעה וטיפול.

 

מהי תת תזונה?

תת תזונה היא מצב של תזונה לקויה (malnutrition) אשר נובע ממחסור או מצריכת יתר של רכיבי תזונה (נוטריאנטים) מסוימים.

 

ישנם 2 סוגים של תזונה לקויה:

 

תת תזונה (undernutrition)

מתרחשת בעיקר בשל צריכת מזון מועטה מדי או בעיות בעיכול.

סוג זה של תת תזונה נובע מאי קבלת מספיק חלבונים, קלוריות או מיקרו נוטריאנטים.

זה מוביל למשקל נמוך לגובה, גובה נמוך לגיל (עיכוב התפתחותי), ומשקל נמוך לגיל (תת משקל).

 

צריכת יתר של אנרגיה (overnutrition)

צריכת יתר של חומרי הזנה מסוימים, כמו חלבון, קלוריות או שומן, יכולה גם היא לגרום לליקוי תזונתי.

בדרך כלל זה מוביל לעודף משקל או השמנת יתר.

אנשים אשר לוקים בתת תזונה סובלים לרוב מחסור בויטמינים ומינרלים, בעיקר ברזל, אבץ, ויטמין A ויוד. עם זאת, ליקויים במיקרו נוטריאנטים יכולים להתרחש גם עם צריכת

יתר של אנרגיה.

פירוש הדבר הינו כי אנשים מסוימים יכולים להיות במצב של עודף משקל או שמנים עקב צריכת קלוריות מופרזת אך עדיין לא לקבל מספיק ויטמינים ומינרלים.

הסיבה לכך היא שמזונות התורמים לתזונת יתר, כמו מאכלים מטוגנים ועתירי סוכרים, נוטים להיות עתירי קלוריות ושומן אך דלים מאוד בחומרים מזינים אחרים להם גופנו זקוק.

לסיכום, גם תת תזונה וגם תזונת יתר, שתיהן עלולות להוביל לבעיות בריאותיות ולחסרים תזונתיים אם לא מטפלים בהן.

 

מה הם הסימפטומים של תת תזונה?

התסמינים של תזונה לקויה תלויים בסוג הליקוי התזונתי – תת תזונה או צריכת יתר של אנרגיה.

היכולת לזהות את השפעות התזונה הלקויה, יכולה לעזור לאנשים ולספקי שירותי הבריאות לאבחן ולטפל בנושאים הקשורים לתת תזונה או תזונת יתר.

 

התסמינים של תת תזונה שנובעת ממחסור בחומרים מזינים בתזונה (undernutrition):

  1. ירידה במשקל
  2. אובדן שומן ומסת שריר
  3. לחיים חלולות ועיניים שקועות
  4. בטן נפוחה
  5. שיער ועור יבשים
  6. עיכוב בריפוי פצעים
  7. עייפות
  8. קושי להתרכז
  9. עצבנות
  10. דיכאון וחרדה

 

אנשים הסובלים מתת תזונה עשויים לסבול מאחד או כמה מהתסמינים הללו.

לסוגים מסוימים של תת תזונה יש השפעות ספצפיות המאפיינות אותם.

למשל, תסמונת קוושירקור (Kwashiorkor), היא מצב של מחסור קשה בחלבון, שגורם לאצירת נוזלים ולבטן בולטת.

לעומת זאת, "כחשת" – הידועה בתור תסמונת מרסמוס (marasmus) הנובעת ממחסור קלורי קשה, מובילה לבזבוז ואובדן שומן ושרירים משמעותיים בגוף.

 

תת-תזונה יכולה גם לגרום לחסרים במיקרו נוטריאטנטים. חלק מהחסרים הנפוצים ביותר והתסמינים שלהם כוללים:

 

מחסור בויטמין A

בא לידי ביטוי בעיניים יבשות, עיוורון לילה, סיכון מוגבר לזיהום.

 

מחסור באבץ

בא לידי ביטוי באובדן תיאבון, צמיחה מעוכבת, ריפוי פצעים איטי, נשירת שיער, שלשול.

 

מחסור בברזל

מתבטא בתפקוד מוחי לקוי, בעיות עם ויסות חום הגוף, בעיות בקיבה.

 

מחסור ביוד

מתבטא בבלוטות תריס מוגדלות (זפקים), ירידה בייצור הורמון בלוטת התריס, בעיות גדילה והתפתחות.

 

מכיוון שתת תזונה מובילה לבעיות גופניות חמורות ולבעיות בריאותיות, זה יכול להעלות את הסיכון של האדם הסובל ממנה למוות.

 

התסמינים של תת תזונה שנובעת מצריכת יתר של אנרגיה (overnutrition):

הסימנים העיקריים למצב של תזונת יתר (overnutrition) הם עודף משקל והשמנת יתר, אך זה יכול להוביל גם לחסרים תזונתיים.

מחקרים מראים כי אנשים הסובלים מעודף משקל או השמנת יתר הם בעלי סיכוי גבוה יותר לצריכה בלתי מספקת של חומרי הזנה, ורמות נמוכות בדם של ויטמינים ומינרלים

מסוימים בהשוואה לאנשים במשקל תקין.

מחקר שנערך בקרב 285 מתבגרים מצא כי הרמות של ויטמין A וויטמין E בדמם של בני נוער שמנים היו נמוכות בשיעור של עד 10% מאלו של נבדקים במשקל תקין.

זה ככל הנראה מכיוון שמשקל עודף והשמנת יתר יכולים לנבוע מצריכת יתר של מזון מהיר ומעובד שהוא עתיר קלוריות ושומן אך דל בחומרים מזינים.

מחקר שנערך בקרב מעל 17,000 מבוגרים וילדים מצא כי אלה שאכלו מזון מהיר היו בעלי צריכת ויטמינים A ו – C נמוכה משמעותית מאלו שנמנעו מסוג זה של מזון, אבל

צריכת קלוריות, שומן ונתרן גבוהה יותר.

 

אבחון של תת תזונה

תסמינים של תת תזונה כוללים ירידה במשקל, עייפות, עצבנות וליקויים במיקרו מזינים.

תזונת יתר עלולה לגרום לעודף משקל, השמנת יתר וצריכה נמוכה יותר של ויטמינים ומינרלים מסוימים.

ספקי שירותי בריאות כמו רופאים ואחיות יכולים להעריך את הסימפטומים של תת תזונה כאשר הם בודקים את המצב הגופני של המטופל.

הכלים המשמשים לזיהוי תת תזונה כוללים טבלאות משקל ומדד מסת גוף (BMI), בדיקות כימיה בדם שמאפשרות לבחון את מצב הויטמינים והמינרלים בגופו של הנבדק,

ומבדקים גופניים מסוגים נוספים.

אם יש לך היסטוריה של ירידה במשקל, הפרעות אכילה, או תסמינים אחרים הקשורים לתת תזונה, הרופא שלך עשוי להפנות אותך לבדיקות נוספות כדי לזהות חסרים

בויטמינים ומינרלים בגופך.

לעומת זאת, זיהוי של חסרים תזונתיים הנובעים כתוצאה מתזונת יתר עשוי להיות מאתגר יותר.

אם אתם סובלים מעודף משקל או השמנת יתר ואוכלים בעיקר מזון מעובד ומהיר, יתכן שלא תקבלו מספיק ויטמינים או מינרלים.

כדי לגלות אם יש לך מחסור בחומרים מזינים, שקול לדון בהרגלים התזונתיים שלך עם הרופא שלך.

 

מהי ההשפעה לטווח ארוך של תזונה לקויה ותת תזונה?

תת תזונה יכולה להוביל להתפתחות של מחלות ומצבים בריאותיים כרוניים.

השפעות ארוכות טווח של תת תזונה כוללות סיכון גבוה יותר להשמנה, מחלות לב וסוכרת.

מחקר שנערך בקרב 50 מתבגרים בברזיל מצא כי בנים שהצמיחה שלהם נעצרה כתוצאה מתת תזונה בשלב מוקדם של החיים צברו 5% יותר מסת שומן במשך שלוש שנים

בהשוואה לבני גילם שלא סבלו ממצב של תת תזונה וצמיחה מעוכבת.

מחקר נוסף שנערך בברזיל מצא כי 21% מהמתבגרים שהיה להם עיכוב התפתחותי סבלו מלחץ דם גבוה לעומת פחות מ – 10% מהמתבגרים שלא סבלו מעיכוב התפתחותי

על רקע תת תזונה.

חוקרים חושדים כי תת תזונה בילדים גורמת לשינויים בחילוף החומרים שעלולים להוביל לסבירות גבוהה יותר להתפתחות של מחלות כרוניות בהמשך החיים.

תזונת יתר יכולה גם היא לתרום להתפתחות של בעיות בריאות מסוימות.

באופן ספציפי, לילדים עם עודף משקל או ילדים שמנים יש סיכוי גבוה יותר למחלות לב וסוכרת מסוג 2.

מחקר שנערך בקרב מעל 369,000 ילדים מצא כי הסובלים מהשמנת יתר נמצאו בסיכון גבוה ביותר מפי ארבעה לפתח סוכרת מסוג 2 בהשוואה לבני גילם שהיו בעלי מדד מסת

גוף (BMI) תקין.

לסיכום, מחקרים קישרו בין תת תזונה בילדות לבין סיכון גבוה יותר להתפתחות לחץ דם גבוה והשמנה בהמשך החיים.

תזונת יתר עלולה גם להעלות את הסבירות שלך למחלות כרוניות, כמו סוכרת סוג 2 ומחלות לב.

מכיוון שההשפעות ארוכות הטווח של תת תזונה עלולות להגביר את הסיכון שלך למחלות מסוימות, מניעה וטיפול בתת תזונה עשויים לעזור להפחית את השכיחות של מצבים

בריאותיים כרוניים.

 

הסיבות השכיחות לתת תזונה

תת תזונה היא בעיה עולמית שיכולה לנבוע ממצבים סביבתיים, כלכליים ורפואיים.

ארגון הבריאות העולמי מעריך כי למעלה מ – 460 מיליון מבוגרים ו – 150 מיליון ילדים סובלים מתת תזונה, בעוד שלמעלה משני מיליארד מבוגרים וילדים סובלים מעודף משקל

או השמנת יתר.

 

הגורמים השכיחים לתת תזונה כוללים:

 

היעדר גישה יומיומית ומספקת למזון:

מחקרים מקשרים בין חוסר ביטחון תזונתי הן במדינות מתפתחות והן במדינות מפותחות למצבים של תת תזונה.

 

בעיות עיכול וסוגיות הנוגעות לספיגת חומרי הזנה מהמזון:

מצבים הגורמים לתת ספיגה של ויטמינים ומינרלים מן המזון, כמו קרוהן, מחלת צליאק וחיידקים במעיים, יכולים לגרום לתת תזונה.

 

צריכת אלכוהול מופרזת:

שימוש כבד באלכוהול יכול להוביל לצריכה לא מספקת של חלבונים, קלוריות ומיקרו נוטריאנטים.

 

הפרעות נפשיות:

דיכאון ומצבים נפשיים נוספים יכולים להעלות את הסיכון לתת תזונה.

במחקר נמצא ששכיחות תת תזונה בקרב אנשים עם דיכאון היתה בוהה ב – 4% בהשוואה לאנשים בריאים.

גם הפרעות אכילה כגון אנורקסיה נרבוזה, בולימיה נרבוזה והפרעת זלילה בולמוסית, עלולות לגרום גם הן למצב חמור של תת תזונה אצל האנשים הסובלים מהפרעת האכילה.

חוסר יכולת להשיג ולהכין מזון: מחקרים הראו כי מוגבלות פיזית, יכולת ניידות ירודה וחולשת שרירים עקב גיל, מומים ומחלות, מהווים גורמי סיכון לתזונה.

סוגיות אלה פוגעות במיומנויות של השגת והכנת מזון.

 

אילו אוכלוסיות נמצאות בסיכון לתת תזונה?

תת תזונה משפיעה על אנשים בכל חלקי העולם, אך יש אוכלוסיות שנמצאות בסיכון גבוה יותר.

 

אוכלוסיות המועדות לתת תזונה כוללות:

 

אנשים הגרים במדינות עולם שלישי או באזורים עם גישה מוגבלת למזון:

חסר תזונה וליקויים במיקרו נוטריאנטים נפוצים במיוחד באפריקה שמדרום לסהרה ודרום אסיה.

 

אנשים עם צרכים תזונתיים מיוחדים, בעיקר ילדים ונשים בהריון או מניקות:

בחלק מהמדינות המתפתחות, עד 31% מהאימהות ההרות והמניקות מגיעות למצב של תת תזונה.

אנשים החיים בעוני או בעלי הכנסה נמוכה: מעמד סוציו אקונומי נמוך קשור גם הוא לתת תזונה.

קשישים, ובמיוחד אלה שגרים לבדם או בעלי מוגבלויות.

מחקרים מראים שעד 22% מהמבוגרים בגיל זיקנה סובלים מתת תזונה ומעל 45% נמצאים בסיכון לתת תזונה.

 

אנשים הסובלים מבעיות המשפיעות על ספיגת ויטמינים ומינרלים מן המזון:

אנשים הסובלים ממחלת קרוהן או קוליטיס כיבית עשויים להיות בסיכון גבוה פי ארבעה להגיע למצב של תת תזונה בהשוואה לאלה שאינם סובלים ממצבים אלה.

אנשים הסובלים מהפרעות נפשיות כמו דיכאון, הפרעות אכילה מסוג אנורקסיה, בולימיה והפרעת זלילה, וכן פגועי נפש במצבים קטטוניים או בלתי יציבים כמו חולי סכיזופרניה.

לסיכום, אנשים מבוגרים, אנשים הסובלים מהפרעות נפשיות, אנשים החיים בעוני ואנשים עם בעיות עיכול או בעלי צורך תזונתי מוגבר – הם בעלי סיכון גבוה להגיע לתת תזונה.

 

מניעה וטיפול בתת תזונה

מניעה וטיפול בתת תזונה כוללת טיפול בסיבות הבסיסיות.

סוכנויות ממשלתיות, ארגונים עצמאיים ובתי ספר יכולים למלא תפקיד במניעת מצבים של תת תזונה.

מחקרים מצביעים על כך שכמה מן הדרכים היעילות ביותר למניעה של תת תזונה כוללות אספקת כדורי ברזל, אבץ ויוד, תוספי מזון וחינוך תזונתי לאוכלוסיות בסיכון לתת

תזונה.

בנוסף, עידוד של בחירות מזון בריאות ודרבון לפעילות גופנית לילדים ומבוגרים בסיכון לתזונת יתר מסוג Overnutrition, עשויות לסייע במניעת עודף משקל והשמנת יתר.

ניתן גם לעזור במניעת תת תזונה על ידי הכוונה לדיאטה מאוזנת הכוללת מגוון של מזונות המכילים מספיק פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים, מינרלים ומים.

עם זאת, חשוב לציין כי הטיפול בתת תזונה כרוך לעתים קרובות בגישות אינדיבידואליות יותר.

אם אתה חושד שאתה או מישהו שאתה מכיר סובל מתת תזונה, עליך לדבר עם רופא בהקדם האפשרי.

איש מקצוע מתחום הבריאות יכול להעריך את התסמינים של תת תזונה ולהמליץ ​​על טיפול מתאים, כגון עבודה עם דיאטנית לפיתוח תכנית תזונה בהתאמה אישית, שעשויה

לכלול תוספי תזונה להשלמת החוסרים התזונתיים של המטופל.

לסיכום, התערבויות המעודדות אורח חיים בריא או מספקות חינוך תזונתי ותוספי מזון עשויות לעזור להפחית את השכיחות של תת תזונה.

הטיפול כרוך בדרך כלל בהערכה על ידי רופא והמלצות של דיאטנית.

 

מזון למחשבה בנושא תת תזונה

תת תזונה מתייחסת לטיפול במצבים של חוסרים תזונתיים וצריכת קלוריות עודפת.

אנשים הסובלים מתת תזונה עשויים לחוות ירידה במשקל, עייפות ושינויי מצב רוח או לפתח חוסר בוויטמינים ומינרלים מסוימים.

תזונת יתר עלולה להוביל למשקל עודף, להשמנה ולצריכת חלבון לקויה וחוסרים תזונתיים.

שני סוגי הליקויים התזונתיים הללו יכולים להוביל לבעיות בריאותיות חמורות לטווח הארוך אם לא מטפלים בהן בזמן.

אם אתה מאמין שאתה או מישהו שאתה מכיר עשויים לסבול מתזונה לקויה או תת תזונה, חשוב לפנות לשיחה עם רופא בהקדם האפשרי.

במידה והבעיה היא כלכלית, יש לערב בהקדם את רשויות הרווחה על מנת לדאוג שלאדם יהיו מקורות מזון מספקים.

 

נשים בהריון הן רק אוכלוסיה אחת, מתוך רשימה ארוכה, הנמצאת בסיכון של תת תזונה. כל הרשימה במאמר הבא.

צריכת אלכוהול מופרזת תשפיע על צריכה לא מספקת של חומרים שהגוף שלנו צריך. האלכוהול לא לבד, שאר הגורמים בהמשך.

ישנן מספר דרכים לאבחן תת תזונה. ירידה במשקל ועייפות יכולים להצביע על היווצרות התופעה. למידע נוסף על האבחון, המשיכו לקרוא.

תת תזונה גורם לחסרים שיבואו לידי ביטוי במספר דרכים כמו: עיניים יבשות, נשירת שיער ואובדן תיאבון. שאר התסמינים מפורטים במאמר הבא.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב telegram
כדי לקבל יעוץ פסיכולוגי

מלאו את הפרטים ואנו נחזור אליכם.