פיצול אישיותי – ממה הוא נובע ואיך ניתן לפתור זאת

תוכן עניינים

הפרעת זהות דיסוציאטיבית, או בשמה העממי יותר "פיצול אישיות" היא הפרעה נפשית מקבוצת ההפרעות הדיסוציאטיביות.

במסגרת הפרעה זו, באדם אחד מתקיימות יותר מאישיות אחת.

בעוד שרבים מבלבלים בין פיצול אישיות לבין סכיזופרניה, חשוב להדגיש כי לא מדובר באותה ההפרעה ולמעשה הפרעות אלה לא שייכות לאותן קבוצה.

הפרעה זו, הנחשבת מבחינות רבות להפרעה הדיסוציאטיבית החמורה ביותר נמצאת במחלוקת אודות שכיחותה והגורמים להיווצרותה.

 

פיצול אישיות – ממה זה נובע?

פיצול אישיות עלול להיווצר כתוצאה מאירועים מסוימים שהאדם חווה כבלתי נסבלים באופן קיצוני. במסגרת ההתמודדות עם חוויות אלו, הנפש משכנעת את עצמה שלא היא חוותה את האירועים הללו אלא אישיות אחרת וכך נוצר הפיצול שמוביל להפרעה זו. לכן רבים מהסובלים מהפרעת פיצול אישיות הם אנשים שחוו סיטואציות קשות ביותר, כגון קורבנות לגילוי עריות, לוחמים שחוו הלם קרב, קורבנות אלימות קשה וטראומות מיניות חמורות.

סיטואציות אלה קשות כל כך עד שנוצר הצורך "לפצל" את הנפש כדי להגן עליה מפני הזיכרונות השליליים והתחושות הקשות המתעוררות בעקבות הטראומה. כך למשל יכול נפגע הלם קרב לפתח פיצול אישיות כך שהאישיות ה"מרכזית" מתפקדת פחות או יותר כמו שצריך בעוד מערכות אישיות אחרות הן אלו שנפגעו וסובלות. במקרים רבים גם האישיות המרכזית סובלת ותפקודה היומיומי נפגע באופן משמעותי, כאשר היא חווה קשיים ביצירת קשרים אישיים וסובלת מדיכאון וחרדה.

 

סימפטומים לפיצול אישיות

בדומה להפרעות פסיכולוגיות אחרות, הפרע פיצול אישיות כוללת תסמינים מסומים:

  1. רמת תפקוד משתנה ומעבר בלתי מוסבר מרמת תפקוד גבוהה לרמת תפקוד נמוכה או מוגבלת.
  2. כאבי ראש חמורים וכן כאבים באזורים אחרים בגוף.
  3. ניתוק עצמי מהסביבה ותחושה כי הסביבה היא דבר לא אמיתי, וכן ניתוק עצמי מהגוף, ממחשבות ומרגשות.
  4. דיכאון, חרדה ושינויים במצב הרוח.
  5. הפרעות אכילה, שינה וקשיים בתפקוד מיני.
  6. שימוש בסמים.
  7. אמנזיה.
  8. תחושת אובדנות.

 

מהי דרך הטיפול בפיצול אישיות?

דרך הטיפול המרכזית בפיצול אישיות היא באמצעות פסיכותרפיה המתבצעת בידי פסיכולוגים המוסמכים לכך. בטיפול הדרגתי וקשוב הכולל היכרות של המטפל עם כל מערכות האישיות השונות של המטופל מתבצעת הבנה עם הגורמים שהביאו את המטופל למצב זה ועיבוד החוויות הקשות והטראומתיות שחווה.

 

עברתם חוויה קשה? אל תישארו עם זה לבד

אם עברתם חוויה טראומתית שהשאירה בכם תחושות המקשות עליכם את התפקוד היומיומי או שאתם חווים לחץ, דיכאון או חרדה לא כדאי להישאר עם זה לבד. טיפול פסיכולוגי יכול לסייע לכם להגיע לעומקן של הבעיות ולמצוא את האיזון הנכון בחיים שיאפשר לכם להיות שמחים ושלווים. בין אם אתם חווים הפרעה קשה כגון פיצול אישיות ובין אם אתם זקוקים לסיוע מכל סוג כדי להתמודד עם חוויה קשה או לחץ כבד – אוזן קשבת ויד מכוונת ומקצועית יוכלו לעזור לכם.

 

גבר מדבר לעצמו

כדי לקבל יעוץ פסיכולוגי

מלאו את הפרטים ואנו נחזור אליכם.